Studijní materiály
EXTRA Kontakt

Jak funguje správce hesel a proč by ho dnes měli úplně všichni používat?

Martin Hejpetr | 01.10.2022 | 2 min čtení

PROČ POUŽÍVAT SPRÁVCE HESEL?

Stejné heslo nelze používat na všech online účtech. Pokud by došlo k prolomení jednoho z Vašich účtů, jsou všechny Vaše účty ohroženy. Pamatovat si ale obrovské množství hesel není reálné, a tak se jako řešení nabízí správce hesel.

JAK FUNGUJE SPRÁVCE HESEL?

Jedná se o aplikaci nebo rozšíření prohlížeče, které si zapamatuje všechna Vaše hesla a vyplní je do příslušných polí za Vás, kdykoli se někam přihlašujete. Správce hesel bezpečně ukládá Vaše přihlašovací údaje do cloudu pomocí šifrování, takže jsou pod jedním účtem přístupné ze všech Vašich zařízení.

start

UŽIVATELSKÁ POHODLNOST

Vám tak bude stačit si jen zapamatovat heslo pro přístup do správce hesel a na všechna ostatní hesla můžete zapomenout. Po vytvoření účtu se můžete přihlásit do aplikace v telefonu nebo rozšíření ve webovém prohlížeči pomocí e-mailové adresy a hesla, které jste použili při vytváření účtu. Na většině mobilních telefonů a některých noteboocích se do správce hesel můžete přihlašovat dokonce i pomocí otisku prstu.

UKLÁDÁNÍ CITLIVÝCH ÚDAJŮ

Většina správců hesel dokáže uložit i další citlivé informace, jako jsou údaje o platební kartě, číslo občanského průkazu, adresa bydliště apod. Tyto data můžete následně vložit do příslušných polí na webových stránkách nebo mobilních aplikací.

KTERÉHO SPRÁVCE HESEL SI VYBRAT?

Existuje mnoho různých správců hesel pro domácí i firemní uživatele a mnoho z nich má společné vlastnosti. Mezi nejlepší správce hesel patří:

• Nejlepší pro bezpečnost: Dashlane

• Nejlepší bezplatný: Bitwarden

• Nejlepší pro rodiny: 1Password