Studijní materiály
EXTRA Kontakt

Co je to dvoufázové ověření? Zabezpečete si Vaše účty ještě dnes!

Martin Hejpetr | 08.10.2022 | 2 min čtení

CO JE TO DVOUFÁZOVÉ OVĚŘENÍ (2FA)?

Jedná se o bezpečnostní techniku, která vyžaduje dvě různé formy identifikace, abyste k něčemu získali přístup.

Dvoufázové ověřování lze využít u chytrého telefonu, dveří nebo u online účtů. K tomu 2FA využívá dva různé způsoby ověření uživatele.

Díky 2FA nemohou hackeři získat přístup k účtu pouze s použitím odcizeného hesla.

POUŽÍVÁNÍ DVOUFÁZOVÉHO OVĚŘENÍ

2FA ověřuje Vaše heslo spolu s další informací. V závislosti na online službě, kterou používáte, se může druh informace použité pro druhé ověření lišit. Většinou se ale jedná o bezpečnostní klíč, aplikaci od konkrétní služby, aplikaci pro 2FA nebo SMS kód.

BEZPEČNOSTNÍ KLÍČ

Tohle považuji za nejbezpečnější volbu 2FA, protože k přihlášení je potřeba fyzicky vlastnit klíč. Tato metoda není tudíž zdarma. Ceny těchto klíčů začínají od 500 Kč.

start

APLIKACE OD KONKRÉTNÍ SLUŽBY

Tento způsob pravděpodobně znáte z přihlašování do Vašeho Google účtu. Musíte schválit přihlašovací výzvu. Tyto aplikace fungují, jen při připojení k internetu.

start

APLIKACE PRO 2FA

Aplikace jako jsou Authy nebo Google Authenticator Vám generují každých 30 sekund jiné šestimístné číslo (token). Tato metoda nevyžaduje na rozdíl od přechozí připojení k internetu.

start

SMS KÓD

Díky této možnosti Vám na telefonní číslo přijde SMS s jednorázovým číselným kódem. Osobně ale tuhle metodu nedoporučuji, jelikož je ze všech zmíněných nejméně bezpečná. Pořád ale platí, že je mnohem lepší používat nějaké 2FA než žádné!

start